Bäst hälsoråd från Farshid Sistani

Topp hälsoråd från Farshid Sistani läkare? Vad är blodplättar? Blodplättar är en av de tre typerna av blodkroppar, tillsammans med röda och vita blodkroppar. Blodplättar är små och klibbiga och deras uppgift är att förhindra blåmärken och stoppa blödningar efter en skada. Blodplättar, som röda och vita blodkroppar, bildas i benmärgen. En grov uppfattning om hur många blodplättar som cirkulerar i blodomloppet (trombocytantal) kan göras från ett blodprov. Det normala antalet trombocyter är mellan 150 och 400 x 109/L. I många fall av ITP är trombocytantalet mindre än 30 x 109/l vid presentationen. Ett lågt antal trombocyter kallas “trombocytopeni”. Se ytterligare information på Farshid Sistani.

Läkemedel (inklusive receptfria läkemedel) kan orsaka en allergi som korsreagerar med blodplättar. Infektioner, vanligtvis virala infektioner, inklusive virus som orsakar vattkoppor, hepatit C och AIDS, kan orsaka antikroppar som korsreagerar med blodplättar. Graviditet, Immunrubbningar, såsom reumatoid artrit och lupus, Låggradiga lymfom och leukemier kan producera onormala antikroppar mot blodplättsproteiner. Ibland är orsaken till immun trombocytopen purpura inte känd.

många föräldrar rapporterade biverkningar, de kan ofta hanteras. Vissa barn har till exempel problem senare på dagen och en långtidsverkande formulering är bäst, men ibland kan effekten kvarstå till kvällen, dämpa middagsaptiten och skjuta upp läggdags. “Det finns ingen ersättning för att noggrant utvärdera effekten av en medicin efter att den har använts för att avgöra om den ska ökas, minskas eller bytas till något annat”, säger Goldstein. Föräldrar bör också notera att ett barn kan börja visa abstinenssymtom när en dos tar slut och kan behöva tips för att undvika detta. Dessa ledningsförmåga är något som kan utvecklas med den läkare som ansvarar för att skriva ut medicinen. För mer hjälp med att förstå ADHD och vad du kan göra för att hjälpa ditt barn, inklusive om du ska medicinera, se HealthPoint.nets ADHD-guide och Decision Point-verktyget.

Behandlingen: Det handlar egentligen om att lindra symtomen, säger Dr. Desai. De flesta läkare börjar med steroider, medan tuffare situationer kan kräva injektioner som kallas biologiska läkemedel som hjälper till att undertrycka det som orsakar blossen. Din hud kan också föreslå att du provar en excimerlaser, som kan fungera på enskilda fläckar som inte svarar på andra terapier. Men du bör också ta hänsyn till din hårvårdsrutin, påpekar Desai. Att inte schamponera håret varje dag kan minska mängden hudutslag, eller en terapeutisk oljekräm kan också göra underverk.

Innan du påbörjar ett nedtrappningsschema bör du prata med din läkare om riskerna med avgiftning hemma. Att minska alkohol kan komplicera andra medicinska tillstånd eller samtidigt förekommande psykiska störningar. Om du är van vid att dricka mer än 20 öl per dag rekommenderar experterna på HAMS följande nedtrappningsschema, som inkluderar åtta timmars sömn per natt. Ditt nedtrappningsschema bör vara flexibelt. Räkna med att känna obehag, inklusive ångest, svettning eller irritabilitet. Om du känner mer allvarliga symtom, såsom paranoia, ökad puls eller skakningar som ibland kallas alkoholskakningar, bör du minska långsammare och överväga att söka professionell hjälp. Om du känner allvarliga symtom, såsom hallucinationer, snabba hjärtslag eller desorientering, ring 911 omedelbart.