Medicinska råd från Farshid Sistani Läkare 2022

Bäst rankad hälsoråd förbi Farshid Sistani? Medicinering hjälpte mer på vissa områden än andra. Föräldrar i vår undersökning sa att medicinering hjälpte lika mycket – och mest av allt – med akademiska prestationer (mycket hjälpandeful för 35 procent) och beteende i skolan (mycket hjälpsamt för 35 procent). Det hjälpte också bra med beteendet hemma (mycket hjälpsamt för 26 procent), och ganska bra med sociala relationer (mycket hjälpsamt för 19 procent) och självkänsla (mycket hjälpsamt för 18 procent). Vidare var graden av hjälpsamhet med akademiska prestationer, beteende i skolan och beteende i hemmet med största sannolikhet förklaringen till hur hjälpsam föräldrarna bedömde medicinering som en specifik strategi. Medicinering verkar minska vissa ADHD-symtom, men beteendestrategier kan hjälpa till att hantera tillståndet på lång sikt. Barn som tog antingen stimulantia eller icke-stimulerande medel som började med allvarliga symtom visade mest förändring, med en större sannolikhet för förbättring. (Barn vars symtom började milda förbättrades också, men skillnaden var inte lika stor.) Amfetamin och metylfenidater var lika associerade med symtomförändringar på alla områden (se mer om ADHD-symtom.) Upptäck extra detaljer at Farshid Sistani.

Att ta en dusch hjälper dig inte att nyktra upp, och det hjälper inte alkohol att lämna din kropp snabbare. Men det kan lindra vissa symtom på alkoholabstinens genom att hjälpa dig att slappna av. Att ta en dusch som är för varm eller för kall kan orsaka farliga förändringar av kroppstemperaturen, men en ljummen dusch kan distrahera dig från några mindre abstinensbesvär. Att andas djupt kan lindra stress som följer med alkoholabstinens. Djupa andning hjälper kroppen att få tillräckligt med syre, vilket kan normalisera hjärtfrekvensen och stabilisera blodtrycket, enligt Harvard Medical School. Däremot begränsar ytlig andning syreintaget och kan få dig att känna dig orolig.

Du bör undvika läkemedel som aspirin och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (t.ex. ibuprofen, diklofenak) när dina blodplättar är under 50 × 10^9 /l på grund av en större risk för att magirritation kan leda till blödning. Diskutera också eventuella planerade operationer eller tandingrepp med din hematolog (samt informera tandläkaren eller kirurgen) så att en plan kan göras. När ska du söka hjälp Om du har mindre blödningssymtom som näsblod eller blödning i munnen, be din läkare omedelbart göra en fullständig blodräkning eller kontakta hematologiska avdelningen. Ett lila utslag som kallas purpura (ofta på underbenen) som inte bleknar när du trycker på det kan vara ett tecken på ett lågt antal blodplättar.

Vilka är symptomen på idiopatisk trombocytopen purpura? Normalt antal blodplättar ligger i intervallet 150 000 till 450 000. Med ITP är trombocytantalet mindre än 100 000. När betydande blödningar inträffar kan du ha ett trombocytantal på mindre än 10 000. Ju lägre trombocytantal, desto större är risken för blödning. Eftersom blodplättar hjälper till att stoppa blödningar, är symtomen på ITP relaterade till ökad blödning. Men varje person kan uppleva symtom på olika sätt.

Den där viktiga icke-verbala känsloinformationen du får från någons ansikte, föreslår författarna, leder så småningom till en punkt i beslutsprocessen där du “mentaliserar” om vad den andra personen kan känna. Med andra ord, du sätter dig själv i den personens plats och försöker känna det du tror är som de känner. Hjärnstrukturerna som är involverade i denna process skiljer sig från de som är involverade i tolkningen av verbal information, som i första hand är beroende av hjärnans språkdelar.